Herkese merhabalar.
Bu postta zerdeçal hakkındaki daha önce bildiklerim ile yeni edindiğim bilgilerimi toplayarak sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle söylemek istiyorum ki eşim yemek yemeğe başlamadan veya yemek pişirirken birçok yemeğe zerdeçal başta olmak üzere farklı baharatlar katar ben ise bir çok defa ona muhalefet eder bu baharatları çok kullanma kendine zarar vereceksin derdim😦. Ancak son yıllarda televizyon kanallarında uzmanlar tarafından o kadar çok zerdeçalın faydaları anlatılıyor ki duyduklarımdan sonra ben eşimin yemeklere kattığı baharatlara karışmamaya karar verdim. Daha da öteye giderek bende bazı yemeklerde zerdeçalı kullanmaya başladım. Bununla da kalmayıp bu kadar yararlı olan zerdeçaldan maksimum fayda sağlayabilmek ve bağışıklık sistemimi güçlendirebilmek için postun sonlarına doğru yazdığım şekilde zerdeçalı tüketmeye başladım. Sizlere de faydalı olur diye düşündüğümden dolayı postun tamamını okumanızı tavsiye ederim.👀
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Zerdeçal serbest radikallere karşı hücreleri koruduğu ve serbest radikal oluşumuna engel olduğu için bağışıklığımıza önemli derecede destek olur. Mevsim geçişlerinde düzenli Zerdeçal kullanımı bağışıklık sistemi için önemlidir.
Çeşitli araştırmalarda zerdeçalın yapısında bulunan etkin madde olan kurkuminin kanserli hücrelerinin gelişimini ve çoğalmasını önlediği, kanserli hücrelerin ölümüne neden olduğu, kanserli hücrelerin başka organlara bulaşmasını (metastaz) önlediği söylenmektedir.
2008 yılında Hindistan'da yapılan bir araştırmada Zerdeçalın (kurkumin) Alzheimir hastalığına neden olan Beta-Amiloid plakların gelişimini önlediği görülmüştür. Daha sonra yapılan bilimsel çalışmalarda Zerdeçalın yapısındaki aktif madde kurkuminin Beyin Kan Bariyerini geçebilen ender maddelerden biri olduğu, beyinde oluşan kurkuminin beyinde Alzheimer'a neden olan plak oluşumunu engellediği, var olan plakların yok edilmesi için çabaladığı görülmüştür.
Zerdeçalın çok güçlü antioksidan özelliği vardır, hastalıklardan korur: Mideyi güçlendiren özelliği bulunan zerdeçalın aynı zaman da sinir uyarıcı etkisi bulunur. Vücutta ferahlık hissi yaratır ve vücudu rahatlatır İltihap gidericidir. .Gaz ve idrar söktürmeye yardımcıdır. Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve astımda yararlıdır.
Kötü Kolestrol Seviyesini Düşürür: Yapılan araştırmalar sonucunda zerdeçalı yemeklerde baharat olarak kullanmanın kolestrolü düşürdüğünün kanıtlanmıştır. Kolestrol seviyesinin normal seviyede olması bizleri kalp ve damar hastalıklarından korumaktadır.
Depresyon: Zerdeçal ve kurkumin depresyon tedavisinde etkilidir. Bir araştırmaya göre kurkimin antidepresanlar kadar etkilidir.
Şimdiye kadar Zerdeçalın faydalarını anlatmaya çalıştım peki hiç zararı yok mudur Zerdeçalın.
Birazda bu konuya değinelim.
- Zerdeçalın yüksek dozları veya uzun süreli kullanımı sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir ve bazı hastalıklarda kullanılan ilaçları olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hasta iken Zerdeçal kullanmak isteyen kişilerin mutlaka doktorlarına danışması gerekir.
Zerdeçal nedir?
Zerdeçal, halk arasında hint safranı olarak bilinmektedir. Zencefilgiller familyasından sarı çiçekli bir bitkidir. Antioksidan etkiye sahiptir. Özellikle Pakistan, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Zerdeçalın aktif maddesi curcumindir (kurkumindir) ve güçlü biyolojik özellikler sahiptir. Yani Zerdeçal mucizevi bir baharattır diyebiliriz. Curcumin yağda çözünür bu nedenle yağlı bir yiyecekle almak gerekir. Zerdaçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş olan köküdür. Antioksidan özelliğinden dolayı, hastalıklara karşı kullanılmaktadır. Besin değeri bakımından oldukça zengindir; potasyum, demir, manganez minerallerini, C ve B6 vitaminlerini içerir.
Diğer İsimleri: Zerdeçap, Zerdeçöp, Hindsafranı, Kurkuma, Curcuma longa, Turmeri
Zerdeçal Hakkında Önemli Bilgi: Bilim insanları, zerdeçalın antibakteriyel, antiviral, antioksidan, mantar ve kanser önleyeci olmak üzere çok geniş bir yelpazede tedavi edici özelliği olduğunu söylüyorlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirici etkisinin C ve E vitaminlerine göre 8 kat daha fazla olduğu biliniyor. Zerdeçal hücreyi temizleyerek onu canlandırmakta, safra taşlarını, sedef hastalığını, akneyi, kataraktı, bağırsak hastalıklarını ve diyabeti uzak tutmak için kullanılmaktadır.
Amerika'da 10 kat daha fazla görülen, kolon, meme, prostat ve akciğer kanserine zerdeçalın baş tacı edildiği Hindistan'da ender olarak rastlanmaktadır. Hintli erkekler arasında prostat kanseri yok denecek kadar az görülmektedir.
Zerdeçal İle Tümör Küçülüyor: Yapılan bir araştırmada; Zerdeçalın, kanserli tümörlerde yeni kan damarlarının oluşmasını önlediği ve özellikle karaciğer kanserinde, hastalığın metastaz yapmasını yüzde 70 oranında engellediğinin ortaya koyduğu söyleniyor. Karaciğer kanserinde tümörün yüzde 81 oranında küçülmesini de sağlıyor.
Zerdeçalın kolon, cilt ve göğüs kanserinde büyük ölçüde fayda sağladığı söylenmektedir. Şeker hastalığı olan kişilerde zerdeçalı yemeklerinde kullanabilir. Çünkü Zerdeçal şeker hastalığının vücuda olan olumsuz etkilerini azaltır ve tedaviye katkı sağlar. Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır, solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde yarar sağlar, kolestrolü düşürücü etkisi vardır.
Şimdi Zerdeçalın faydalarını ayrı ayrı anlatalım.
İşte Zerdeçalın Faydaları:
Kansere ve iltihaba savaş açar: Zerdeçalın iltihap azaltıcı ve antioksidan etkisi bulunmaktadır.Vücudumuzun yabancı maddelerle savaşma ve iyileşme sürecinde büyük oranda destek olur. Vücudumuzda ortaya çıkan serbest radikallere karşı hücrelerin korunmasına destek olur.
Zerdeçal kanser hücrelerinin büyümesini durdurur ve hatta büyümüş kanser hücrelerini yok edebilir. Zerdeçal içerisindeki aktif bileşenler sayesinde radyasyon ile tetiklenmiş tümörleri önlemeye karşı etkilidir. 2006 yılındaki bir araştırmada zerdeçalın, kolon kanserine sebebiyet veren kanser hücrelerinin etkisini bozduğu ortaya çıktı. Bunu da kansere sebebiyet veren serbest radikallerin elektron yapısını bozarak kontrolsüz büyümelerini engelleyerek yapmaktadır.
Metabolizmayı hızlandırır ve zayıflatır: Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakmaya yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu nedenle sindirim ve hazım sorunları içinde etkili bir baharattır. Metobolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
Diyabeti Dengeler: Zerdeçal orta düzey diyabet sorunlarını giderir, kan şekerini sağlıklı bir seviyede tutar. Bazı durumlarda zerdeçal, bazı ilaçlarla tüketildiğinde düşük kan şekeri sorununa neden olabilir. Bu nedenle şeker hastalarının doktora danışarak kullanmaları gerekir.
Karaciğer hastalıklarına iyi gelir: Vücutta bulunan toksitlerin temizlenmesine yardımcı olur. Zerdeçal aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak vücut ısısının korunmasını sağlar, bünyenin daha hızlı temizlenmesine yardımcı olur. Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır.
Alzheimer hastalığını önleyebilir: Beyinde oksijen artışını hızlandırarak Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlemektedir.
Kan Pıhtılarını Önler: Zerdeçal çok güçlü bir kan incelticidir. Bu antikoagülan etkileri pıhtılaşmayı azaltır.
Romatizma ağrılarını yok eder: Zerdeçal, hafif eklem ağrılarına iyi geldiği gibi romatizma kaynaklı rahatsızlıklara da iyi gelir.
2011 yılında Nottingham ve Münih Üniversitelerinin yaptığı bir araştırmada Zerdeçalın yapısında bulunan antioksidanların ağrılı eklem iltihaplarına neden olan toksit maddeleri etkisiz hale getirerek ağrıyı ve iltihaplanmayı azalttığı görülmüştür.
Sindirim sistemi sağlığının korunmasına katkı yapar: Zerdeçalın safra kesesine de faydaları vardır. Şişkinlik ve gaz ile alakalı problemleri giderip insanların daha rahat, daha ferah bir yaşam sürmesinin önünü açan zerdeçalı çiğ bir şekilde tüketerek sindirim sistemi ile alakalı sorunlarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Kabızlığa karşıda etkilidir.
Vücuttaki zararlı maddelerin daha kolay dışarı atılmasını sağlar: Zerdeçal, antioksidan özelliği sayesinde bedendeki zararlı maddelerin dışarı atılma sürecini hızlandırır. Bu maddelerin bünyemize zarar vermesini engelleyen Zerdeçal, vücut içi dengemizi korur.
Vücut ısısını korur: Zerdeçal, kan dolaşımını hızlandırıcı özelliği sayesinde vücut ısısını korur. Böylelikle soğuk kış günleri gelip çattığı zaman kolay kolay üşümemiş oluruz.
Lütfen dikkat edelim. Herhangi bir ameliyat söz konusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılması gerekiyormuş.
- Zerdeçal kan sulandırıcı ilaçlarla beraber alınmamalıdır.
- Zerdeçal, uçucu yağ içerdiği için karaciğer iltihabında, mide ve oniki bağırsak ülserinde ve akut gastritte kullanılmamalı. Küçük safra taşları olan kişilerde safra koliğine sebep olabileceği için bu kişilerin kullanmaması gerekir.
- Hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalıdır.
- Yüksek miktarlarda zerdeçal kullanılması demir emilimini önleyebilir. Demir eksikliği olan kişiler dikkatli ve bilinçli kullanmalıdır
- Pıhtılaşmayı yavaşlatabilir. Planlanmış ameliyatınızdan 2 hafta önce kullanmayı bırakın.
Dikkat :Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız.
Zerdeçal hangi yemeklerde kullanılır şöyle bir bakalım: Benim en çok sevdiğim zerdeçallı yemek pilavdır. Pirinç pilavı veya bulgur pilavı yaparken tencereye bir miktar zeytinyağı koyduktan ve bunu ocakta ısıttıktan sonra üzerinde bir miktar zerdeçal ve karabiber ekleyip daha sonra pirincini suyunu, tuzunu koyup mükemmel bir şekilde pişmesini sağlıyorum.
Zerdeçalı ağız tadınıza uyacak her türlü çorbalarda kullanabilirsiniz. Bunun dışında tavuk, et ve balık yemeklerine katabilirsiniz. Yumurta salatası, patates salatası vb. salatalara ekleyebilir yoğurtla beraber tüketebilirsiniz.
Curcuminin vücut tarafından sindirimi:
Curcumin vücut tarafından tam olarak sindirilemiyor. Vücut tarafından tam olarak sindirilemediği için onun tedavi edici özelliklerinde de efektif olarak yararlanamıyoruz. Zerdeçalı vücutta emilimini sağlamak için karabiberle karıştırın. Zerdeçala 1/4 çay kaşığı karabiber ekleyerek tüketmenin curcumin maddesinden aldığımız besin değerinin % 200 artırdığı söylenmektedir. Ayrıca zeytinyağı ile karıştırılarak tüketilen zerdeçal, lenf sistemi tarafından tüm vücutta dolaşır. Bu sürede tüm faydalı etkileri vücut tarafından alınır. Isı zerdeçalın besin değerini artırır. Curcumin ne kadar faydalı olsa da yardımcı maddeler olmadan vücut tarafından emilmesi zor bir maddedir. Kısacası zerdeçalın faydasını tam olarak görmek istiyorsanız bu 3 şeyi yapmalısınız. Zerdeçalı sıcak tüketin ( yemeklere ekleyerek) Taze çekilmiş karabiberle karıştırarak tüketin.(faydalı değeri artsın) Zerdeçalı zeytinyağı ile karıştırarak tüketin (karaciğerdeki metabolik işlemlerden kurtulun)
Evde yaparak kullandığım Zerdeçal tarifim;
yarım çay kaşığı zeytinyağı,
çeyrek çay kaşığı toz zerdeçal
çeyrek çay kaşığından az taze çekilmiş karabiber
Bunları karıştırıp 10 dakika dinlendirip tüketiyorum. Ben bu karışımı günde 3 kez yaparak tüketiyorum. Bu karışımı zaman zaman evde yaptığım yoğurda katarak da tüketebiliyorum.
Not : Burda yazılanlar bilgi amaçlı olup herhangi bir hastalığı olanlar doktoruna danışarak kullanmalıdır.
Sizde Zerdeçal - curcumin ile ilgili yorumlarınızı ve deneyimlerinizi bu yazının altına yazarsanız memnun olurum.
Hepinize sağlık günler diliyorum.