2011 yılında açılmış olan ve açıldığı günden beri gitmek istediğimiz fakat bir türlü fırsat bulup gidemediğimiz bir yerdi İstanbul Akvaryum. Nihayet birkaç gün önceden yaptığımız bir planla hafta sonunda hem Florya'da deniz havası alacak hemde Akvaryumu ziyaret edecektik.
Cumartesi günü kızım, annem ve yiğenimle beraber kendi arabamızla trafiğede kalmamak için erkenden yola koyulduk. Saat 10:05 gibi kapıdan içeri girdiğimizde aydınlık bir bilet holü ile karşılaştık.
Gişe ve çalışan sayısı yeterli olduğundan sıra beklemeden biletlerimizi aldık. Bu arada gişede görevli personelin gayet güleryüzlü ve yardımsever olduklarınıda söylemeden geçemiyeceğim.
Akvaryumu uzun süredir görmek istediğimizden dolayı giriş için oldukça sabırsızlanıyor ve turnikelerden görevlilerin yardımı ile biletlerimizi okutarak giriş yapıyoruz.
Bu arada vestiyer hizmeti ücretsiz. Yanınızda sizin rahat gezmenizi engelleyecek veya gezerken yanınızda sizi yoracak çanta gibi eşyalarınız varsa bunları buraya bırakabilirsiniz.
İki kattan oluşan ve coğrafi özelliklerine göre 16 farklı tema uygulanmış olan kompleksi büyük bir keyifle gezmeye başlıyoruz. Akvaryumda yer alan temalı bölümler şöyle:
Karadeniz Bölümü
İlk durak Karadeniz'in sualtı dünyasının canlandığı bölüm. Duvarlarda asılı yazılarla gerekli olan bilgileri alabiliyorsunuz. Başta hamsiler olmak üzere Karadeniz'de yaşayan bazı balık türlerini burda görüp seyredebiliyorsunuz.
Akvaryumun en ilgi çekici yerlerinden biri İstanbul Boğazı. Bu bölümde İstanbul Boğazı ekolojisi canlandırılmış.
Marmara Denizi
İstanbul Boğazı bölümünden çıktıktan sonra Kapalıçarşı temasının canlandırılmış olduğu bir mini bölüm var. Burdan hemen Marmara Denizi bölümüne giriyorsunuz. Ön yüzgeçlerini kaybetmiş olan Cartta Caretta'yı görüyor ve ayrıca Marmara sualtı varlığına kadar pek çok konuda bilgileniyorsunuz.
Çanakkale Boğazı
Coğrafi sıralama göz önüne alınarak Marmara'nın ardından Çanakkale Boğazı canlandırılmış. Kuzeyden güneye doğru indikçe denizaltı çeşitliliğinin artığını görüyorsunuz.
Ege Denizi
Bu bölümde akvaryumun ilgi çekici yerlerinden biri. Buradaki canlıları haryan hayran izliyoruz. İstanbul'un en önemli ulaşımı olan Marmaray'ın yapımı sırasında Yenikapı'da toprakaltında bulunan gemi batıklarından biride burada yer alıyor. Ege Bölümü'nde ayrıca mermer Poseidon heykeli bulunuyor. Burade denizler tanrısı Poseiden'la fotoğraf çekilebilirsiniz.
Ege Bölümü'nden çıkınca üst kattaki gezi düzergahı buarda sonlanıyor. Şimdi alt kata inmek gerekiyor.
Üst kattan alt kata iniş için merdivenleri kullanıyoruz. Engelli ve bebek arabalı ziyaretçiler için asansörde mevcut.
Alt kat gezimiz
Süveyş Kanalı
Alt kattaki ilk durağımız Süveyş Kanalı'nın canlandırıldığı alan oluyor. Büyük küçük herkesin ilgisini çekebilen bir bölüm burası.Maketlerle kanalın açılma öncesi ve sonrasındaki görüntüler sergileniyor. Süveyş kanalı ardından Kızıldeniz'e giriyoruz. Kızıldeniz'in canlı çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin noktalarından biri olduğu bilinmekte.
Antartika
Burada İstanbul'un tek buzdağı adıyla serilenen buz kütlelerini görüyorsunuz.Buzdağlarının hemen yanında Penguen heykelleri yer alıyor.
Akdeniz
Burada Akdeniz coğrafyası yaratılmıştı.
Cebelitarık Boğazı
Akdeniz'den çıkınca Akdeniz'le Atlas Okyanusu'nu birbirine bağlayan Cebelitarık'a geliyorsunuz.2 yanı akvaryum olan ufak bir tünel burası.
Batı Atlantik
Batı Atlantik Yeni Dünyayı yani Amerika kıtasını keşfin başlangıç noktası olduğundan ayrı bir öneme sahip Akvaryumda buna değinilmiş.
Orta Atlantik Sırtı
Akvaryumun ana tankı, yani en büyüğü buarası. Dev balinalar, köpekbalıklarının evide burası. Buradan çıktıktan sonra Panama Kanalı ve Pasifik Okyanusu 'nu geziyoruz.
Gezimiz sırasında çekmiş olduğumuz bazı fotoğraflar
Gezimiz sırasında çekmiş olduğumuz bazı fotoğraflar
İstanbul Akvaryumda bulunan temalı bölümleri bitirdikten sonra Yağmur Ormanınıda mutlaka gezmenizi öneririm. Sıcaklığı ve nem oran, birbirinden farklı canlı çeşidi, zehirli kurbağalar, dünyanın en küçük timsah türü olan cüce kaymanlar Amazon atmosferini birebir yaşatacak cinsten. Buradaki bitkiler Kostarika'dan getirilmiş.
Rakamlarla İstanbul Akvaryum
Rakamlarla İstanbul Akvaryum
100 dönüm arazi içersinde toplam 22 bin m2'lik alanda 2 katlı bir proje.
6.800 metreküp su hacmine sahip, toplam 64 tank bulunuyor.
Yaklaşık 1.500 çeşit, 17.000 adet kara ve deniz canlısınun bulunduğu Dünyanın en büyük tematik akvaryumu.
Akvaryum coğrafi bir rotayı takip ederek Karadeniz'den Pasifik'e kadar uzanan toplam 16 farklı temanın uygulandığı bir güzergahta yolculuk yapıyorsunuz.
Kırmızı piranalar : Sürüler halinde dolaşır ve avlanırlar.
Limon Köpekbalığı : Akvaryumun en büyük canlısı. Ortalama ömrü 25 yıl.
Rus mersinleri : Siyah hayvarı ile ünlüdür. Dinazorlardan beri günümüze gelmiş nadir balık türlerindendir.
Palyaço Balıkları : Herhangi bir balık dokunduğunda salgıladığı toksit madde ile zehirleyip içine çeken anemonların salgıladığı zehir, dünyada bir tek palyaço balıklarının derisinden geçmez.
İstanbul Akvaryumda bulunan orfozlar genellikle cinsiyet değiştirirler. Belli dönemlerde erkek veya dişi olabilirler.
En tehlikeli canlılar arasında olan 2.5 metrelik anakonda, köpekbalıkları,vatozlar,piranalar ve daha birçok deniz ve kara canlısını bir arada görebileceğiniz İstanbul Akvaryumu'nu gezme fırsatını kesinlikle kaçırmayın.
İstanbul Akvaryumda yapılabilecek aktiviteler
Aynalı Labirent
Akvaryumun gezi düzergahı bitince Aynalı Labirent'tede girerek keyifli zaman geçirebilirsiniz. Akvaryuma girişte Labirent içinde bilet alırsanız daha ucuz oluyor. Eğer bileti ayrı almak isterseniz. Aynalı Labirent girişinde bulunan ayrı bilet gişesinden alabilirisiniz.
İçerisi hafifçe ışıklandırılmış loş bir ortam duvarlarında aynalar olan bir labirent ve girdikten sonra çıkış yolunu bulmanız gerekiyor. Biz büyükler girmedik bu aktiviteye, kızlar girdi ve çıkışı çabucak buluverdiler doğrusu.
Köpekbalıkları ile dalış
Köpekbalıklarının bulunduğu alanda uzman ekipler eşliğinde dalmak isterseniz önceden telefon veya mail atarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Dalış yapmak için 14 yaş ve üzerinde olmanız, dalışa engel herhangi bir rahatsızlığınızın bulunmaması gerekiyor. Dalış sonrasında katılımcılara ''İstanbul Akvaryum Dalış Sertifikası'' veriliyor.
Ziyaretimizin sonuna geldik
Genel olarak baktığımızda yaklaşık 3 buçuk -4 saat gibi bir zaman gezdiğimiz İstanbul Akvaryum'da çok güzel vakit geçirdik. Yetişkinlerin olduğu kadar çocuklarında ilgisini çeken bu kompleki kesinlikle gelip görmenizi tavsiye ediyorum.
Akvaryumdan tamamıyla çıktıktan sonra Aqua Alışveriş Merkezi'nede uğrayıp yemek yedik ve alışveriş yaptıktan sonra bu keyifli günün sonuna geldik.
Sizde güzel bir gün geçirmek, çocuklarınızla değişik bir gün geçirmek istersiniz diye İstanbul Akvaryum'un adresini paylaşıyorum 😃
Şenklikköy Mahallesi, Yeşilköy Halkalı Cad. No:93
Florya-İstanbul
Sizde güzel bir gün geçirmek, çocuklarınızla değişik bir gün geçirmek istersiniz diye İstanbul Akvaryum'un adresini paylaşıyorum 😃
Şenklikköy Mahallesi, Yeşilköy Halkalı Cad. No:93
Florya-İstanbul