Merhaba arkadaşlar. 😊
Kızım son haftalarda özellikle hafta sonlarında okul dışında yapabileceği kendisine uygun aktivitelere katılmak istediğini bu aktivitelerin sevdiği bir spor dalı veya dans kursu olabileceğini söylüyor. Bu nedenle bende araştırmalara başladım ve hoşlanabileceği spor/dans aktivitelerinin bulunduğu yerlerle görüşmeler yapıyorum şimdiden. Bakalım kafamıza göre bir yer bulacağız hayırlısı ile. 😊
Bu arada kızım ilkokulda okulun yüzme takımındaydı ve 5 yıl kadar takıma devam etti. Derslerle birlikte antremanlar, yarışlar derken küçücük bedenleri çok yoruluyordu ve kendisi bırakmak istediği için takımdan ayrıldı. Neyse şimdi ben yeni arayışlar içerisinde olduğumdan dolayı edindiğim yeni bilgileri ve ayrıca kızımın yüzme takımında iken edindiğim tecrübelerimden yola çıkarak çocuklarını spora başlatmak isteyen ailelere yardımcı olabileceğini düşündüğüm önerilerimi yazmak istiyorum.
Çocuklar Ne Zaman Spora Başlamalı
Amaç çocuğunuzu profesyonel olarak spora yönelmesini sağlamak değil ise çocukların yaşlarına ve fiziksel özelliklerine göre her yaşta spora başlatılabilir. Çocukların spora ve düzenli egzersize başlama yaşı 4 yaş civarıdır. Çocuklar gittiği spora istekli olmalı ve mutlaka keyif almalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken kesinlikle çocuğa zorla bir sporu sevdirmeye çalışılmamalıdır. Çocuk yaptığı spordan hoşlanmıyorsa ve her şeye rağmen sevmediyse başka bir sporu denemesi sağlanmalıdır. Bizler bile sevmediğimiz bir işi yapmak istemeyiz bilirsiniz ki. O nedenle çocuklarınızı sevmedikleri bir sporu yapmaları için kesinlikle zorlamayın. Aksi halde antrenmanlara gitmek istemez ve o spordan nefret etmeye başlarlar.
Çocuklar ve Gençler İçin Sporun Faydaları
Sporun çocukları için oldukça fazla faydası vardır. İşte sporun başlıca yararları.
- Spor yaparak enerjilerini atabilirler.
- Spor yapan çocukların aşırı kilo alımı önlenir.
- Spor yapmak fiziksel yeteneklerinin gelişmesini sağlar.
- Spor yapan çocuklar ve gençler daha yüksek konsantrasyona sahip olurlar.
- Spor yapan çocuklar ve gençlerin özgüveni daha yüksektir.
- Takım sporlarında birlikte hareket etme davranışları gelişir. Bu da arkadaşlık duygusunu güçlendirir.
- Spor yapan çocuk ve gençler iyi iletişim kurma, sabretme, zamanı daha iyi yönetme, zorluklarla mücadele etme, takım çalışmasını öğrenme gibi olumlu kişilik özelliklerine sahip olurlar.
- Daha kolay sosyalleşmelerini sağlar.
- Uzmanlar tarafından kasların gerilmesine neden olan voleybol, yüzme, basketbol ve jimnastik gibi sporların boy uzamasını sağladığı söylenmektedir. Bu amaçla sıçramalı, atlamalı sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkilemektedir.
Her çocuk her sporu yapabilir mi? Bir çocuğa ailesinin istediği bir sporu dayatmak doğru mu?
Eğer sağlık sorunu yoksa her çocuk her sporu yapabilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. O da çocuğun ilgi duyduğu, arkadaşları ile eğlenebileceği ve sizin kolaylıkla getirip-götürebileceğiniz bir spor kulübüne kayıt yaptırılması çok önemlidir. Genellikle babalar erkek çocuklarının futbol, anne- babalar ise kız çocuklarının yüzme vb. sporları yapmalarını istediklerinden zaman zaman çocukları istemediği halde bu sporların yapıldığı kuluplere çocuklarını kaydederler. Çocukların bir çoğu bu sporları ailelerin dayatması ile zorla yaptıklarından hem kulüpten hemde spordan nefret etmeye başlarlar.😕 O nedenle çocukların istemediği bir sporu zorla asla yaptırmayın, onlara mutlaka seçim hakkı verin zevk alacakları, ilgi duydukları bir spor dalını yapmalarını sağlayın. Daha mutlu ve istekli olduklarını göreceksiniz.
Küçük yaştaki çocuklara hangi sporlar uygun?
Çocukların yaşları aynı olsada fizyolojik yaşları aynı olmayabilir. O nedenle spor tercihi yaparken sadece çocuğun yaşı dikkate alınmamalıdır. Çocukluk döneminde yapılan sporlarda dikkat edilmesi gereken nokta, bu dönemlerde yapılan sporların oyuna dayalı olması gerekir. Çocukların aşırı efor sarfedecekleri sporlardan uzak durmalıdır.
2-3 yaş: Sadece zıplama, koşma, yakalama gibi temel hareketleri yapabilirler. Bu yaştaki çocuklar için spor tercihi yerine bunlarında içinde olduğu oyunlar seçilmelidir.
4-6 yaş: Dans etme, jimnastik, ip atlama, yüzme gibi spor ve aktiviteleri yapılabilir. Altı yaşından sonra çocuklarda kontrollü hareket yapma yeteneği gelişir ve spor tercihleride oluşabilir.
7-10 yaş: Voleybol, hentbol, tenis, basketbol, futbol, yüzme, jimnastik gibi sporlara başlayabilirler.
10 yaş ve sonrası: Daha önceki yaptıkları sporları yapmaya devam edebilirler. Atletizim, güreşe başlayabilirler. Birkaç yıl sonra boks, tekvando, karate gibi kuvvet gerektiren sporları yapabilirler. Bu sporlara daha erkende başlanabilir ancak koordinasyonlarını geliştirebilecek temel hareketleri içeren antreman daha uygun olur.
Çocuklar hangi yaşta hangi sporları yapmalı?
* Jimnastik 4 -6 yaş
* Yüzme 5 - 6 yaş
* Tenis 7 - 8 yaş
* Judo 8-10 yaş
* Basketbol 9-10 yaş
* Voleybol 10-12 yaş
* Su topu 10-12 yaş
* Hentbol 10-12 yaş
* Atletizm 10-16 yaş
* Kürek 11-14 yaş
* Okçuluk 12-14 yaş
* Futbol 10-14 yaş
* Boks 12-15 yaş
* Halter 14-15 yaş
* Kayak 12-14 yaş
14 yaşından önce çocukların ağırlık çalışmaları zararlı olabileceğinden, boks, halter, güreş, karate gibi ağır sporları yapmamaları gerekir.
Çocuklarımızın neden spor yapmaları gerektiği, hangi yaşta hangi sporu yapmaları gerektiği vb. aklıma gelen konuları sizlerle paylaşmaya çalıştım.
Çocuklarınız sevdiği bir sporu yapıyorsa onları cesaretlendirin ve yaptığının önemini vurgulayın, çocuklarınızın gelecekte sağlıklı ve mutlu olmaları için onlara destek olun.
Sevgiyle ve sağlıcakla kalın.😊
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder