Merhaba. 😊 Bu yıl 8.sınıfta okuyan ve TEOG sınavına girecek olan bir çok öğrencinin velisi gibi ben de sizlerinde dediği gibi TEOG annesiyim. Kızımın TEOG. 1.Dönem sınav stresi ve kaygısı bitti derken TEOG 2. Dönem sınavı yaklaştı bile. Hatta 26-27 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan sınava sayılı günler kaldı bile.
Gençlerimizi TEOG Sınavı'nın Nisan ayında yapılacak olan 2. oturumu için şimdiden heyecan sardı. Bütün bir yıl boyunca girecekleri bu sınava hazırlanmaya çalıştılar. Bu süreç içersinde strese girdiler. Acaba iyi bir puan alabilecek miyim?istediğim lisenin puanını tutturabilecek miyim? İyi bir puan alamazsam ne olacak? gibi bir sürü sorularla karşı karşıya kaldılar. TEOG Sınavına hazırlanan gençlerimizin emeklerinin karşılığını almaları, yaşadıkları sınav stresi ile baş etmeleri ve sınava olan motivasyonlarını artırmak için biz ebeveynlere önemli görevler düşüyor tabiki..
Sınava hazırlığın yoğunlaştığı şu günlerde veliler ve öğrenciler yoğun kaygı içersindeler.😲😲 Sınavlarda başarılı olmak öğrencinin olduğu kadar biz anne babaların da isteğidir. Sınava hazırlanma süreci içersinde kızımın yaşadığı Sınav Stresi ve kaygısı ile baş edebilmesi için mümkün olduğunca ona destek olmaya, motivasyonunu artırmaya çalıştım. Tabi babalarıda unutmamak lazım. Bu süreçte onlarında destekleri ve anlayışlı olmaları çok önemli. Yanlış veya abartılı bir şeyler yaparak onu daha çok strese sokmamak adına zaman zaman sınava girecek olan çocukları olan ailelerin internetteki paylaşımları ve bu konuda uzman kişilerin yazdığı makaleleride okuyarak kendime ve kızıma karşı uygun olanlarıda uygulamaya çalıştım.
Bu dönemin sağlıklı olarak aşılması için uygulamaya çalıştığım, sınava hazırlanan
çocukları olan anne ve babaların bu süreçte yapması ve yapmaması gerekenler ile dikkat edilmesi gereken noktaları, yardımcı olabileceğini düşündüğümden madde madde sizlerle paylaşmak istiyorum şimdi.😊
1- Çocuğunuzun geleceği hakkındaki endişeleriniz çocuğu yansır: Kaygı bulaşıcıdır. Anne baba olarak çocuklarınızın en yakındaki modelleri sizsiniz. Çocuklar sadece duydukları ile değil gördükleriyle de öğrenirler. Yapıcı düşünerek kaygınızı kontrol altında tutmaya çalışın. Sizlerin sınav sonucu ile ilgili aşırı meşgul olmanız, çocuğunuzun da bu yöndeki kaygısının artmasına neden olacaktır. Çocuklarınıza yardımcı olmak için bugünkü yaptıkları ile ilgilenmelisiniz.
2- Beden dili ve ses tonu ile verilen mesajlarınıza dikkat edin: Ebeveynler bazen çocuklarına, canını sıkma, kafana takma gibi önerilerde bulunurlar. Ancak bunu söylerken ses tonunu, beden dili desteklemiyorsa yani ağızlarından çıkan ile bedenlerinin söylediği çelişiyorsa çocuk beden diline daha çok dikkat edecektir. Ebeveynlerin kaygılı halleri çabucak çocuk tarafından algılanacaktır.
Koşullar ve çocuğunuzun sınav sonucu ne olursa olsun çocuğunuzu sevdiğinizi, ona sözlerinizle ve davranışlarınızla belli edin.
3- Ders çalış demeyin: Öğrenci ne kadar ve ne zaman ders çalışacağına kendisi karar verebilir. Ders çalış mesajları öğrencinin kaygısını artırabilir. Hatta bazı öğrenciler kendisi için değil ailesi için ders çalışması gerektiğinin düşüncesine kapılıp daha çok strese girebilir. Ya da ailesine tepki göstererek ders çalışmayı aksatmaya başlayabilirler.
4- Negatif motivasyondan uzak durun: Bazı anne babalar çocuklarının motivasyonunu artıracağını düşündüğü "Sen bu gidişle asla kazanamazsın, yata yata sınav kazanılmaz" gibi sözler söyler. Bu negatif sözler çok az sayıda öğrencide işe yararken çok sayıda öğrencinin ise kendisini başarısız görmesine neden olarak kaygısını artırabilir.
5- Çocuğunuzun ergenlik döneminde olduğunu unutmayın: Bu dönem çocuklar için çalkantlılı bir dönemdir. Bu dönemde bir çok çocuk Anne babasının, arkadaşlarının veya kardeşlerinin onu sevmediklerini düşünür, zaman zaman kendilerinin herhangi bir yere ait olmadığı gibi farklı olumsuz düşüncelere kapılırlar. Çocuğunuza önerilerde bulunmak istediğinizde onun aynı şeyleri görmeyeceğini bilmeniz gerekir.
6- Meli-malı kelimeleri dikkatle kullanmalısınız: Türkçe ve Fenden full yapmalısın. Başarılı olmalısın. En az şu kadar net yapmalısın gibi zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısını daha fazla artıracaktır. Bu tür zorunluluk ifadelerini mümkün olduğunca kullanmamaya çalışmalısınız.
7- Gereğinden fazla fedakarlıktan kaçının ve bunları hatırlatmayın: Çocukları sınavlara hazırlanırken bazı ebeveynler çok fazla fedakarlıkta bulunmaktadırlar. Uzun bir süre eve misafir çağırmamak, evde televizyon açmamak gibi...Aileler böyle yaparak çocuklarına karşı fedakarlık yaptıklarını düşünürler. Öğrenci ise ailem bu kadar fedakarlık yaptı ben bunlara yanıt vermeliyim diye düşünerek daha fazla kaygıya kapılırlar. Defalarca bu fedakarlık öğrenciye hatırlatıldığında ise öğrenci ders çalışamaz hale getirilebilir.
8- Kendi hayatınızı unutmayın: Sınavlara hazırlanan çocuğu olan aileler kendi yaşamlarını bir kenara bırakarak çocukları ile uğraşmaya başlarlar. Hatta bazı anneler çocuklarına daha fazla yardımcı olmak için işten ayrılırlar. Aileler öğretmenler ile hep sınava yönelik konuşmalar yaparlar. Bu durum öğrencinin sınavın çok önemli olduğunu ve kazanamama durumunda ailesini çok üzüleceğini düşünmesine neden olur. Öğrenciye yardımcı olmak istiyorsanız çocuğun böyle bir kaygı içersine girmesini kendi hayatınıza yaşayarak engellemelisiniz.
9- Beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın: Ebeveynler kendi çocuklarının daha özel olduğunu düşünürler. Oysa her insanın belli alanlarda kuvvetli yönleri olabildiği gibi zayıf yönleride olabilir. Beklentileriniz çocuğun yapabilecekleriyle uyumlu olursa çocuğunuz daha az kaygı yaşayabilir. Örneğin; çocuğunuzun sözel yeteneği var ise sayısal alandan daha fazla puan almasını beklemeyin.
10- Bu zor dönemde çocuklarınıza anlayışlı ve destekleyici davranın: Kaygı artıkça çocuklarınız kendilerini daha çaresiz ve çözümsüz hissedebilirler. Daha önceden kızmadıkları şeylere daha sert tepkiler verebilirler. Bu durumda çocuğunuza karşı anlayışlı olmaya çalışın.
11- Çocuklarınızı hiçbir zaman başkalarıyla kıyaslamayın: Her bireyin diğerlerinden farklı kişilik ve potansiyele sahip olduğunu unutmayın. Çocuğunuzu ancak gereken durumlarda sadece kendisiyle kıyaslayın. Yani daha önceki davranışıyla, şimdiki davranış biçimlerini karşılaştırarak aradaki değişimleri ortaya koyabilirsiniz.
12- Her zaman çocuklarınızın yanında olduğunuzu hissettirin.
13- Onu taktir edin: Sürekli çocuğunuzun olumsuz yanlarını, yapamadıklarını vurgulamak yerine olumlu yanlarını görmek onun da kendisine olumlu bakmasını sağlar. Sık sık eleştirmek yerine, geçmişteki başarılarını hatırların. Çabalarını övün
Günün Özeti : Ne olur çocuklarınızın çocukluğunu çalmayın ! Yarış atı gibi o sınavdan diğerine TEOG'a hazırlık bahanesiyle koşturmayın. Sorgulayan, üreten, oyunlar oynayan çocuklar daha mutlu ve başarılı oluyor. Üzerimize düşen görevleri yerine getirdikten sonra sonuç ne olursa olsun çocuğumuz ve bizim için yeni bir başlangıç olacak. Yeni bir okul, yeni arkadaşlar. Çocuklarımızın mutlu olacağı bir okulda okuması başarının ilk adımı olacak bence. Sınav sonucu ne olursa olsun kızımı çok seviyorum ve seveceğim.😛 Onun mutlu ve sağlıklı olması her şeyden önce gelir benim için.
Sınava girecek tüm öğrencilere şimdiden başarılar diliyorum.💗💗
Günün sözü: 7 gün 24 saat açık emekliliği olmayan tek meslek annelik ve babalık mesleğidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder